Vremensku prognozu omogućavaju pametne klupe

17.1.2024. / opće obavijesti

Pokrenuta je peticija za postavljanje bukobrana na području Općine Fužine

Autocesta Rijeka-Zagreb, dionica Vrata - Delnice, izgrađena je kao poluautocesta 1996. godine, a kao autocesta 2008. godine kada su u promet puštene zadnje dionice autoceste čime je izgradnja autoceste na ovom području završena. Dionica Vrata – Delnice dio je autoceste A6 („Goranka“) koja je jedna od najprometnijih autocesta u Republici Hrvatskoj, kojom se Rijeka  povezuje s Delnicama, Karlovcem i Zagrebom.

U Općini Fužine, na četiri lokacije odnosno dionice, u naseljima Belo Selo i Vrata, blizina autoceste mještanima stvara velike probleme već više od 15 godina. Na temelju Elaborata akcijskog plana izrađenog 2021. godine po tvrtki DARH 2 d.o.o., Samobor imisijska razina buke na području navedenih naselja je veća od dopuštene. Unatoč navedenom, prema Planu tvrtke Hrvatske autoceste d.o.o., Zagreb, zidovi za zaštitu od buke (bukobrani) se na navedenim dionicama planiraju izgraditi tek u razdoblju 2026.-2028. godine.

Buka uzrokovana prometom ima mnoge negativne posljedice na kvalitetu života i zdravlje ljudi, a mještani navedenih područja iseljavaju što direktno utječe na razvoj općine Fužine.

Općina Fužine je više puta od tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb d.d., Zagreb, a kasnije i tvrtke Hrvatske autoceste d.o.o. Zagreb zahtijevala postavljanje zidova za zaštitu od buke (bukobrana). Međutim, bezuspješno. 

Ovim putem pokrećemo inicijativu za što hitnije postavljanje zidova za zaštitu od buke (bukobrana) na lokacijama u Općini Fužine, u naseljima Belo Selo i Vrata.

Peticiju možete potpisati online na sljedećoj poveznici https://www.peticijeonline.com/postavljanje_bukobrana_na_podruju_opine_fuine

Također, peticija se može potpisati i na više lokacija na području Općine Fužine - trgovine, turistički ured, ambulanta, Općina Fužine. 

Peticija će se moći potpisati do 29.02.2024. godine